Sådan passer I godt på jeres tøj

Som I ved, kan jeg rigtig godt lide at spare penge alle de steder, hvor det er muligt. Og der er da virkelig heller ikke nogen grund til at bruge flere penge end højest nødvendigt. Derfor vil jeg i dette indlæg dele nogle af mine bedste råd til at få sit tøj til at holde længere og derfor undgå at købe mere end højest nødvendigt. Og jeg synes især det er vigtigt at passe på farverne på tøjet her om sommeren, hvor det hele ikke er sort og gråt.

1. Sortér tøjet efter farver

Hvidt tøj skal vaskes for sig, så I bedst bevarer den hvide farve. Tøj med stærke farver bør også altid vaskes for sig, da det kan indeholde overskudsfarve – selv efter mange vaske. Tøj i klare farver som f.eks. gul og orange bør også vaskes for sig, da selv den mindste overskudsfarve fra andet tøj kan give tøjet et kedeligt udseende. Det samme gælder for råhvidt tøj. Når I alligevel sorterer efter farve, kan det være en rigtig god idé at have flere forskellige typer af vaskemidler til henholdsvis hvidt, kulørt og mørkt/sort tøj. Hver enkelt variant er udviklet specielt til f.eks. at skåne farverne i kulørt tøj eller hjælpe hvidt tøj med at forblive hvidt. Jeg skifter selv mellem vaskemiddel til hvidt og kulørt tøj, da jeg sjældent har nok sort tøj til en hel maskine.

2. Vend vrangen ud og brug vaskepose

Når I vender vrangen ud på jeres vasketøj, skåner I farverne og de sarte stoffer. Husk at lyne lynlåse og knappe knapper, så de ikke hænger fast nogen steder. Ligeledes kommer jeg altid både strømpebukser og undertøj i vaskeposer. Helst hver deres. Jeg har nok omkring fem forskellige vaskeposer, og de er både lyse og mørke. De koster ingenting, så det kan ikke betale sig ikke at købe dem. Især bøjler i en bh kan sætte sig fast i vaskemaskinen, hvis de ikke lægges i en pose først. Tro mig, jeg har prøvet det. Og er der noget, vi kvinder ikke er gode til at bruge penge på i forvejen, så er det da undertøj.

3. Pas på mængden af tøj i maskinen

Jeg er fortaler for, at en vaskemaskine skal fyldes godt op, så der ikke bliver brugt unødige ressourcer på at vaske tre bluser ad gangen. Men omvendt skal der heller ikke så meget tøj i en vaskemaskine, at tøjet ikke bliver rent. Sørg for at der altid er plads til, at der kan være en hånd lodret over det tørre tøj, uden at tøjet presses sammen. Når der vaskes f.eks. uld eller syntetisk tøj, bør maskinen føles endnu mindre op. F.eks. kun halvt eller endda kun en tredjedel. Så bevares tøjet bedst.

4. Sørg altid for at behandle pletter med det samme

Så sent som i går fik jeg en plet på mit tøj, og for at den ikke satte sig fast og tørrede, gik jeg straks i gang med at behandle den. Heldigvis var jeg hjemme til det. Jeg har en spray, jeg kan bruge direkte på pletter, men der findes også flydende vaskemiddel, der kan forbehandle dem. Jo hurtigere, jo bedre. Sørg for at gnubbe enten spray eller vaskemiddel godt ind i pletterne, så midlet kan begynde at arbejde og nedbryde pletten med det samme. Hvis I er i tvivl, om tøjet kan tåle det specifikke middel, har Bio-tex udarbejdet en rigtig god pletguide. Der er bl.a. gode råd mod rødvin og jordbær, og begge dele er jo i højsæson nu.

Jeg håber, I kan bruge mine råd. Jeg synes i hvert fald selv, de virker. Har I nogle gode råd at tilføje?

Indlægget er udgivet i samarbejde med Bio-tex, men holdningerne er mine egne

Share:

4 Comments

 1. Karina
  15. juni 2015 / 18:07

  Fint med nogle gode tips 😉

  • Lullumut
   Forfatter
   16. juni 2015 / 20:08

   Dejligt du kan bruge dem 🙂

 2. 15. juni 2015 / 11:32

  I forlængelse af punkt 3 er jeg begyndt kun at vaske halve maskiner, og så tilvælger jeg funktionen kort-program. Så tager det kun 59 min, og tøjet ødelægger ikke hinanden 😉

  • Lullumut
   Forfatter
   16. juni 2015 / 20:08

   Dejligt du har fundet noget, der virker for dig 🙂 Jeg bruger faktisk altid skåneprogram. Eller “Eco” program. Det tager altid længere tid, men tøjet bliver ikke kastet så meget rundt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet!