Gravid med rhesus negativt blod

Indtil for et par uger siden, havde jeg ikke skænket min blodtype en eneste tanke. Jo, det er da rigtig ærgerligt, at jeg ikke har kunne donere blod siden sidste efterår. Først fordi jeg fik seks måneders karantæne efter min ferie til Thailand. Dernæst fordi jeg blev gravid og efterfølgende håber på at kunne amme. Den del ærgrer mig rigtig meget. Tænk på de mennesker jeg kunne have hjulpet i mellemtiden. Men, ellers har jeg ikke skænket min blodtype nogen stor tanke.

Gravid med rhesus negativt blod

21. september var jeg forbi min læge for at få taget en blodprøve. Af babyens blod. I sidste uge fik jeg svar på blodprøven. Ikke lige det svar, jeg havde håbet. Jeg er gravid med rhesus negativt blod, og babyen har rhesus positivt blod. Jeg har læst mig til, at omkring 15% af gravide kvinder i Danmark, har rhesus negativt blod. De sidste 85% har rhesus positivt blod.

Læs ogsåJeg er gravid og bloggens fremtid

Fordi vi, babyen og jeg, har forskellige blodtyper, kan vores blod risikere at blive blandet sammen. Enten under graviditeten eller under fødslen. Hvis det gør det, vil mit immunsystem begynde at producere antistoffer mod babyen. Og det kan så igen give babyen en alvorlig sygdom eller blodmangel. Hvert år er der omkring ti alvorlig tilfælde af det, i Danmark.

Det er alt sammen noget, jeg har læst mig frem til. Det er farligt den slags. Lige som at google “ondt i maven” på Netdoktor.dk. Uanset skal jeg på hospitalet i aften og have en indsprøjtning med noget anti-D immunglobulin. Hvor fedt er det ikke lige, at jeg kan komme til om aftenen, så jeg ikke skal gå i arbejdstiden. Fantastisk. Samme indsprøjtning skal jeg have få dage efter, jeg har født. Håber sådan at det hele kommer til at gå godt. Både min krops reaktion på det men selvfølgelig også babyens. Synes ikke jeg kan læse ret meget om reaktioner og oplevelser om det.

Har du stået i samme situation som mig? Så vil jeg meget gerne høre fra dig. Kunne virkelig godt bruge et par opmuntrende ord. Jeg er ikke bange, bare en smule nervøs. Men jeg går ud fra, det danske sundhedsvæsen har styr på det.

16 Comments

 1. 25. oktober 2017 / 08:40

  Hold da op sikke en omgang, jeg håber så inderligt at I ikke skal bidrage til den statistik.
  Jeg tænker ikke at mine børn blødte under fødslen….det var kun mig.

  • Lullumut
   Forfatter
   26. oktober 2017 / 11:31

   Tak, søde du. Det gik heldigvis rigtig fint med den indsprøjtning. Håber alt forløber godt fremadrettet 🙂

 2. Tina KH
  9. oktober 2017 / 22:53

  Ej det lyder da langt fra godt for du og baby.
  Jeg har ikke før kendt nogen med denne problematik.
  Håber godt nok ikke I får nogen problemer.
  Pas på jer begge og gå oftere til læge tjek.
  Hilsner og tanker.

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:41

   Tusind tak. Tina 🙂 Det gik så fint i fredags, og jeg har ikke mærket noget til det. Håber babyen har det godt – jeg kan i hvert fald mærke ham 🙂 Knus

 3. Christina
  8. oktober 2017 / 09:03

  Jeg har er også negativ og min søn på nu 6 er positiv..
  jeg fik en sprøjte i ballen under graviditeten men ingen gjorde noget nummer ud af det.. jeg skulle bare vaccineres som var det hvilken som helt anden ferie jeg skulle på.
  Og så fik jeg en sprøjte dagen efter fødsel, den var de lidt mere obs på at jeg fik..
  Jeg viste godt på forhånd at jeg skulle have den da min mor også var rhesus negativ. Men jeg var aldrig bange eller bekymret for der skulle ske noget det var bare en del af at være gravid/føde for mig..

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:40

   Tak for input, Christina 🙂 Jeg tror, jeg har været virkelig dårligt informeret omkring det. Troede det måske skulle sprøjtes ind i babyen.. Det gik så fint, indtil videre, med bare et stik i hoften fredag aften. Havde det en smule skidt lørdag morgen, men det forsvandt hurtigt igen, heldigvis.

 4. Astrid
  7. oktober 2017 / 01:04

  Jeg er også negativ. Min første graviditet endte i en ufrivillig abort, hvor jeg spurgte, om jeg skulle have sprøjten, for det var lægen ikke lige opmærksom på, og så fik jeg den. Mit første barn var positiv, og jeg fik først sprøjten efter fødslen. Nr. 2 var negativ, så ingen problemer. Du er på toppen af det og gør alt det rigtige, så læn dig tilbage og nyd din dejlige mave. KNUS

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:38

   Astrid, jeg er ked af at høre med din ufrivillige abort 🙁 <3 Hvordan kan en læge ikke vide sådan noget. Godt at du ellers selv spurgte til at få en indsprøjtning. Jeg vidste intet om det.. Tak for din kommentar. Og tusind tak, jeg nyder at mærke liv i maven 🙂 Knus

 5. 6. oktober 2017 / 22:53

  Hej
  Jeg er rhesus negativ, og har født fire børn med positive blodtyper.
  Det er IKKE farligt for første barn, da det er i forbindelse med fødsel moderens krop kan danne antistoffer når barnets blod blandes, og det vil skade næste barn.
  Sådan var det i ældre tider – min faster mistede et barn pga dette og min farmor valgte ikke at få flere efter at have født et barn med positivt blod.
  Du skal ikke bekymre dig, for tiderne er heldigvis ændret: når dit barn er født tages en prøve af navlestreng der bestemmer barnets blodtype. Er det positivt får du en indsprøjtning med anti-d, og så vil din krop ikke udvikle antistoffer, og det vil være lige så sikkert som hvis du havde positiv blodtype! Spørg selv din læge, det er rigtigt, du skal ikke være bange.

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:35

   Hej Kim. Mange tak for din kommentar 🙂 Uh, stakkels din faster 🙁 Det med navlestrengen har jeg slet ikke hørt om, da jeg allerede har fået at vide, at barnet har positivt blod. Meget mystisk at de så vil undersøge det bagefter.. Men jeg kan fortælle dig, at indsprøjtningen heldigvis gik fint i fredags – indtil videre i hvert fald 🙂

 6. Tine
  6. oktober 2017 / 18:54

  Jeg er negativ og min søn er positiv 🙂 jeg havde aldrig tænkt over, at det var noget at være bekymret over, for at være ærlig. Det er reelt ikke ved første barn det kan blive problematisk, men ved nr to, hvis man IKKE får anti D. For så er der en risiko for, at man har udviklet antistoffer mod positivt blod i løbet af graviditet eller fødsel og ens krop derfor vil angribe det nye foster/barn hvis det også er rhesus positivt. Det var i hvert fald det jeg fik at vide. Min mor er i øvrigt også negativ og min storebror er positiv, så hun fik den også i sin tid for 37 år siden. Måske er det derfor at jeg overhovedet ikke så det som noget problematisk. Fordi jeg kendte til det i forvejen. Jeg tænkte bare “Nå, jamen så får jeg da bare lige det stik der”. Og der var ingen problemer 🙂

  Man skal aldrig Google når man er gravid ?

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:27

   Tak for dit input, Tine 🙂 Det gik heldigvis rigtig fint. Jeg havde aldrig hørt om det før og tror egentlig bare, jeg var virkelig dårligt informeret..
   Haha, nej. Jeg har indtil videre også kun googlet dette sådan mere grundigt 🙂

 7. Ida
  6. oktober 2017 / 18:50

  Pøj pøj med indsprøjtningen. Håber at det hele forløber godt!
  I er i mine tanker <3

  • Lullumut
   Forfatter
   10. oktober 2017 / 17:25

   Tusind tak, det gik heldigvis rigtig fint 🙂 <3

 8. 6. oktober 2017 / 11:22

  Jeg er også rhesus negativ, ved dog ikke hvad min lille piges blodtype er endnu, men er forberedt på jeg også skal have sprøjterne. Min søster er også rhesus negativ og hendes børn er ikke, så hun fik også sprøjterne – uden bivirkninger eller noget, så det tror jeg bestemt ikke er noget at frygte 🙂

  • Lullumut
   Forfatter
   6. oktober 2017 / 17:30

   Nej, det er først omkring uge 25, du kan få det at vide. Der er jeg lige lidt længere end dig 🙂
   Åh, det er jeg glad for at læse 🙂 Tusind tak fordi du gav dig tid til at skrive 🙂 Dejligt din søster har haft en god oplevelse med dem. Jeg har tidligere reageret skidt på en vaccine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet!