Det skal du spise i Thailand

FOTO: Louise Herby. Thailandsk suppe.

FOTO: Louise Herby. Frisk kokosnød.

FOTO: Louise Herby. Chicken Satay.

FOTO: Louise Herby. Mango and sticky rice with coconut milk.

FOTO: Louise Herby. Pad Thai. Her med kylling (gai).

FOTO: Louise Herby. Fruit Shake. Her med vandmelon og pyntet med et kirsebær.

FOTO: Louise Herby. Tom Yum Soup. Her med kylling (gai).

FOTO: Louise Herby. Kao Man Gai. Kogte ris med kylling.

Min mands kollega har boet og arbejdet i Thailand i mange år. Derfor kom han helt naturligt med en masse gode tips til vores ferie i Khao Lak i Thailand i for nogle år siden. Han kom bl.a. med en liste over, hvad vi skulle smage af mad. Den liste var så god at have med på restauranterne, og derfor giver jeg den nu videre. Med mine egne tilføjelser.

Et par gode huskeregler:

  • Thailandske penge hedder Bath, og du skal dividere med fem. Fem Bath svarer til en dansk krone.
  • Tjenerne plejer at være gode til at spørge til madens styrke, hvis der står spicy. Du kan f.eks. svare “no spicy” eller “just a little spicy”.
  • Gai betyder kylling. Hvis du, som mig, er mest til kylling, er det godt at huske på.
  • Mange af retterne kan fås med forskellige typer af kød, eller vegetarisk. Så som hovedregel vælger du en ret og en type kød. F.eks. kylling, svinekød, oksekød eller rejer. Ofte spørger tjenerne selv “with chicken”, fordi det er det, de er mest vant til at høre.
  • Ris er ikke altid inkl. i den ret, du bestiller. Hvis du er i tvivl, siger du bare “with rice”, når du bestiller din mad. Til gengæld er ris billigt. Vi kunne ofte købe et bæger ris til 20 Bath (fire kroner).
  • Lad dig ikke narre af de turistede restauranter med farverige, kitchede voksduge. Vi spiste forskellige steder, og vi var kun uheldig en enkelt gang på to uger. Vi burde have lugtet lunten allerede, da vi sad i baren og ventede, og tjeneren virkede vissen. Mange af de steder, hvor vi fik god mad, ville jeg normalt ikke være trådt ind på. Her blev jeg positivt overrasket.
  • Undgå dog så vidt muligt gadekøkkener (og rejer derfra), da hygiejnen ikke altid er god. Jeg undgik dem helt selv men havde garderet mig med mælkesyrebakterier under hele ferien, hvis ulykken skulle være ude.
  • Det var sjældent, jeg blev mæt af en hovedret, så ofte blev der bestilt en forret også. For det meste til deling med min mand.

Det skal du spise i Thailand:

  • Chicken Satay. Kylling på spyd med peanutsauce til.
  • Gan Keowan. Grøn karrysuppe.
  • Kao Man Gai. Kogte ris med kylling.
  • Massaman Gai. Kylling i karry, med kokos, kartofler og peanuts.
  • Moo Manao. Svinekød med lime, hvidløg og chili. “En kold øl anbefales til denne ret.”
  • Noodle Soup. Nuddelsuppe. “Skal spises på gaden, hvor du sidder på en lille plastikstol.”
  • Nya Pad Naman Hoi. Oksekød med østerssauce.
  • Pad Kapao. Stegte basilikumblade med kylling, svinekød eller oksekød og et stegt æg.
  • Pad Thai. Stegte nudler med kylling, svinekød eller oksekød til. Nogle gange med et æg i.
  • Panang. Rød karry med kylling, svinekød eller oksekød.
  • Som Tam. Papayasalat med sticky rice og grillet svinehals.
  • Tom Yum Soup. Suppe med kylling eller rejer i.
  • Yam Nya. Oksekød med spicy limedressing.

Jeg smagte ikke selv alle disse forslag, for jeg endte med at få mig et par favoritter undervejs. Ofte blev det til Chicken Satay, eller Spring Rolls, til forret. Og til hovedret blev det gerne Pad Thai Gai, Panang, Massaman Gai eller kylling med ris og østerssauce. Sidstenævnte tror jeg ikke havde noget navn, men det er oyster sauce.

Her kommer mine tilføjelser:

  • Fruit shakes. Frugt shakes. Alle slags. Men især ananas fruit shakes, banan fruit shakes, vandmelon fruit shakes og kokos fruit shakes. Jeg levede lidt af dem med kokos og vandmelon.
  • Mango and sticky rice with coconut milk. En mango med klistret ris og kokosmælk til. Spises som dessert og minder en lille bitte smule om risengrød.
  • Spring rolls. Forårsruller med grøntsager eller rejer.
  • Fried banana og Fried pineapple. Dybstegte bananstykker eller ananasstykker. Spises som dessert. Ofte med honning og sjældent med is. De færreste restauranter serverer is.
  • Bananchips. De bedste og mest sprøde bananchips. Dem skal jeg prøve at lave selv.
  • Dragefrugt. De smager desværre ikke af noget, men de er vildt flotte og fotogene.
  • Grøn mango. Knap så sød som den mango vi kender herhjemme men god og frisk.
  • Rosenæble. Smager syrligt og friskt og minder om et æble men er meget flottere udformet.

Er der nogle specialiteter, jeg ikke har fået nævnt her? Hvis jeg kommer i tanke om nogle, tilføjer jeg dem her i blogindlægget. Og i øvrigt. Kan du anbefale en god Thai Food restaurant omkring København eller Nordsjælland? Jeg er craver Thailandsk mad.

8 Comments

  1. 20. oktober 2017 / 09:51

    Lige et tip. Vi er begyndt at spise meget thai-mad, og dyrker vores egne chillier. Og så har vi købt nogle bøger med thai-opskrifter. Når man først har styr på grund-ingredienserne, så er det meget nemt. Bøgerne er skrevet af Hanne Holm og hedder “Mit thaikøkken”, og “Mere thaikøkken”. Sidst vi var i Khao Lak deltog vi i et madlavnings-kursus, for at prøve om vi gjorde det rigtigt. Det kan godt anbefales.
    Kender du den ret der består af en halv ananas, fyldt med ris, peanuts og alt muligt lækkert. Det er min favorit. Tit laver jeg også retter med massaman karry, det er med kardemomme og kanel (kartofler som normalt bruges, kan man jo bare udelade).
    Jeg kan desværre ikke komme med forslag til restauranter i Kbh, da jeg ikke bor på Sjælland mere. Men det er da også sjovere at lave maden selv.

    *Rikke*

    • Lullumut
      Forfatter
      26. oktober 2017 / 11:30

      Mmm, tusind tak for tip 🙂 Og ja, du har helt ret – det er altid sjovest at lave maden selv 🙂

  2. 1. marts 2017 / 15:02

    Uhm – får også virkelig meget lyst til god thaimad nu? Ranee’s på Blågårdsplads er så lækker, der kan man få virkelig god thaimad!

    • Lullumut
      Forfatter
      3. marts 2017 / 19:44

      Det kan jeg godt forstå 🙂 Ej fedt, tak for tip, Line 🙂 Jeg kommer desværre ikke så meget på Nørrebro. Men det bliver jeg jo nødt til nu, haha 🙂

  3. 20. februar 2017 / 12:21

    Årh sidder her og bliver helt sulten..! 😀

    • Lullumut
      Forfatter
      20. februar 2017 / 18:18

      Det kan jeg godt forstå! 😀

  4. Rikke
    17. februar 2017 / 17:50

    Sikke en god guide og hvor ser det lækkert ud, jeg får helt lyst til Thai mad nu 🙂

    • Lullumut
      Forfatter
      18. februar 2017 / 14:13

      Tusind tak, Rikke! 🙂 Det samme her 🙂 Har lovet mig selv, at den står på thai mad en af de næste dage 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet!