Boganmeldelse: Decluttering at the speed of life

Boganmeldelse: Decluttering at the speed of life
FOTO: Louise Herby. Decluttering at the speed of life som lydbog hos Mofibo.

Først vil jeg lige fremhæve, at dette blogindlæg er en del af Readathon serien hos Bloggers by Heart (reklamelink), som jeg er ambassadør for. Formålet med denne Readathon er at give dig som læser inspiration til sommerens læsning. Readathon kører i februar hos forskellige bloggere hos Bloggers By Heart. Det kan du læse mere om nederst i dette blogindlæg.


Facts om bogen Decluttering at the speed of life af Dana K. White

Titel: Decluttering at the speed of life.

Forfatter: Dana K. White.

Sprog: Engelsk.

Udgivet: 2018.

Forlag: Thomas Nelson Publishers.

Antal sider: 224.

Køb selve bogen her: Du kan købe bogen Decluttering at the speed of life hos Saxo.com (reklamelink).

Lydbog: Lydbogen findes bl.a. hos Mofibo og oplæses af Dana K. White selv.

Mere fra samme forfatter: Dana har udover Decluttering at the speed of life også udgivet bogen How to manage your home without loosing your mind. Den kan du finde hos Saxo.com (reklamelink) og hos Tales.dk (reklamelink). Derudover kan du finde Dana på hendes blog A Slob Comes Clean, på YouTube og via podcast. Jeg hører hendes podcast på Spotify.


Boganmeldelse: Decluttering at the speed of life

Her begynder min boganmeldelse af Decluttering at the speed of life. Bogen handler kort og godt om, hvordan du kan rydde op i et rodet hjem uden at skabe mere rod. Indtil slutningen af 2020 havde jeg aldrig før hørt om Dana K. White og hendes oprydningsmetoder. Det var lige indtil, jeg så en video hos en anden YouTube’er, jeg følger. Jeg så en af Danas videoer og blev med det samme fanget. Det er ikke fordi, hun er specielt dygtig teknisk til video eller lyd, men hun har nogle gode metoder til at rydde op og ud. Så hvis du trænger til en god oprydning her i 2021, så er det Danas metoder, du skal følge. De virker.

I bogen Decluttering at the speed of life taler Dana bl.a. om the container concept og om at stille sig selv 2 spørgsmål, hver gang du ryder op. Hun går (indirekte) imod Marie Kondos Konmari metode, som handler om at samle f.eks. alt tøj eller alle bøger 1 sted for herefter at rydde op. Dana tager derimod 1 ting ad gangen og undgår store projekter, der roder over længere tid. På den måde undgår hun at skabe mere rod, end før hun startede. Det er en ideel metode, hvis du har små børn og kun få min. ad gangen for dig selv.

1. The container concept

The container concept går ud på, at du skal se dit hjem som en container, dvs. en beholder. Dit hjem er en altså en beholder. Betragt dit hjem som en beholder og tilpas dine ting til beholderen i stedet for at lede efter et større hjem. Du har den plads, du har brug for, hvis blot du tilpasser indholdet til den.

En beholder kan også være den skuffe, du har dine sokker i. Når beholderen er fyldt, må du skille dig af med nogle af dine sokker. Der er ikke plads til flere. Det kan også være din hylde i køkkenskabet til kopper. Har du kig på en ny kop? Så må du skille dig af med en kop. Overfør selv til din bestikskuffe, dit klædeskab, din skoreol osv. Og det skal ikke være sådan, at beholderen er fyldt til bristepunktet. Beholderen skal kunne lukkes uden vold. Behold kun de ting i din beholder, som du vil have eller har brug for.

2. De 2 spørgsmål du skal stille dig selv ved hver ting

Dana stiller 2 spørgsmål, hver gang hun rydder op hos sig selv eller en anden. Start med at finde et rodet sted i dit hjem. En skuffe, en hylde, en kasse, et skab. For mig er det mit walk-in closet. Tag en ting op, der roder. F.eks. en bog. Stil dig selv spørgsmålet “Hvor ville jeg lede efter denne bog“? Hvis svaret kommer med det samme, f.eks. “på bogreolen i stuen”, bringer jeg den straks på plads på bogreolen i stuen. Hvis mit svar ikke kommer med det samme, og jeg tøver lidt, kan jeg stille mig selv et nyt spørgsmål. “Ville jeg lede efter denne bog“? Hvis jeg tøver eller svarer nej, skal bogen ud af mit hjem. Tag bogen med det samme og følg næste trin.

3. Det skal du gøre med de frasorterede ting

Hver gang du står med en ting i hånden, der er sorteret fra, skal du gøre en af de følgende ting. Ting der er gået i stykker eller decideret skrald skal i en sort affaldspose. Posen skal være sort, fordi du ikke skal få lyst til at fortryde. Ting der er for gode til at smide ud gives væk. De kommes i en papkasse, som du ikke skal have tilbage igen. Så snart du er færdig, f.eks. efter en halv time eller med en fyldt pose/kasse, fjerner du tingene fra dit hjem. Gå direkte ud til skraldespanden med posen og afleverer kassen til genbrug. Med det samme. Hvis du ikke gør det, vil du fortryde, og tingene vil fortsætte med at optage plads i dit hjem og rode. Måske kommer du i tvivl og begynder at tage ting op af kassen igen. Det er ikke meningen.

Lidt mere om bogen

Nu har jeg skrevet lidt om Danas generelle metoder, og de er enormt simple og brugbare. Dog vil jeg alligevel anbefale dig at læse bogen eller at høre lydbogen for størst effekt. Dana har mange guldkorn, og især lydbogen er genial fordi hun fortæller oprigtigt, hvordan hun selv har fejlet, og hvordan hun har testet metoderne selv. Og så giver det enormt meget oprydningsmotivation, hvis du lytter til bogen, mens du rydder op.


Bloggers By Heart Readathon

Hvis du vil følge med i de andre Readathon boganmeldelser hos Bloggers By Heart, kan du følge med her på deres Instagram. Her kommer også en oversigt.

4. februar. Susanne fra bloggen Sundt for to anmelder bogen Bæredygtig kost af Julie Juanita Larsen.

5. februar. Ida fra bloggen Ida Eowyn anmelder bogen Det sidste gidsel af Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen.

9. februar. Media By Heart anmelder bogen Jytte fra marketing er desværre gået for i dag af Morten Münster.

11. februar. Didde fra bloggen Didde Plet anmelder bogen Kvinde bevæg dig stærk af Elin Solheim.

12. februar. Helle fra bloggen Helles Univers anmelder bogen Friluftsrollinger, sådan kommer du ud i naturen med dine små børn af Julie Pio Kragelund.

Læs eller genlæs: Boganmeldelse af En drømmejournal

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet!